ETEÇOM (Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale)
ETEÇOM, Etkileşim Temelli Erken Çocuklukta Müdahale Programının kısaltılmış adıdır.
ETEÇOM, ilişki-temelli yaklaşıma dayalı bir programdır.
Floortime, DIR, Denver Modeli ve ETEÇOM gibi ilişki temelli uygulamalar birincil bakıcının (ebeveyn ya da uzman/eğitimci) çocuğu ile etkileşiminin niteliğini geliştirmeye ve dolayısı ile çocuğun gelişimini (bilişsel, sosyal-duygusal ve iletişim) desteklemeyi hedefler.
Çocuk gelişimine ve ebeveyn-çocuk gelişimi, ebeveynin yanıt vericiliği üzerine yıllardır yapılan çalışmalar temelinde ETEÇOM, 2006 yılında program/müfredat haline getirilmiştir.
ETEÇOM'un etkililiği farklı yetersizliği olan ya da gelişimi risk altında olan 0-6 yaş arasındaki çocuklar ve ebeveynleri ile ABD; Kore ve Türkiye'de sınanmış ve sınanmaya devam etmektedir.
Bu çalışmalar temelinde günümüze kadar yapılan ETEÇOM çalışmaları
- Down Sendromu,
- Otizim spektrum bozukluğu
- Serebral Palsi,
- Zihinsel Yetersizlik,
- Gecikmiş Dil ve Konuşma,
- Nedeni belli olmayan Gelişimsel Gerilik,
- Pramatüre/Düşük Doğum Ağırlığı gibi farkı durumları olan çocuklar ve ebeveynleri üzerinde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
ETEÇOM, oldukça sistematik, takibi ve uygulaması kolay bir programdır. Programın uygulamacı sertifikasını alan uzman/eğitimci ister kendisi çocuk ile uygulayabilir ister ise çocuğun birincil bakıcısı ile uygulayabilir. Programın ister kurumda uygulama seçeneği olmasından dolayı ETEÇOM, ev ya da kurum merkezli bir erken müdahale programıdır.