dersilgisi

Çocuğum Derslerine Karşı İlgisiz, Ne Yapmalıyım?

ÇOCUĞUM DERSLERİNE KARŞI İLGİSİZ, NE YAPMALIYIM?

Her öğrencinin öğrenme, her anne babanın da çalışmaya karşı farklı tutumlar sergilediğini bilmekteyiz. Anne babaların bu konuda yapabilecekleri çocuğunun öğrenme biçimini keşfetmesine yardımcı olup, onun planlı çalışmasında dış kontrolü sağlamaktır. Ders çalışmak çocuğunuzun sorumluluğudur ancak ders çalışma sorumluluğu çocuğun yaşamındaki diğer sorumluluklardan sadece birisidir.

Derse karşı ilgisizliğin nedenleri arasında;
  • Öğrencinin temel bilgilerinin eksik olması: Matematik dersinde dört işlemi yapmada zorlanan bir öğrencinin trigonometri sorularını çözmesini beklemek hayal olur. Öncelikle temel bilgiler kontrol edilmelidir. Eksiklerin giderilmesinde en büyük destek aileden gelecektir.
  • Arka sırada oturması: İşitme veya görme problemi olan ya da dikkat dağınıklığı olan bir öğrencinin arka sırada oturması derse karşı ilgiyi azaltacaktır. Bu öğrencilerin ön sırada oturtulması problemi çözebilir.
  • Dersi önemsememe: TEOG sınavına hazırlanan bir öğrenci için müzik dersine çalışmak gereksiz gibi görülebilir. Her derse önemli olduğu anlatılmalıdır. Planlı çalışma ile bütün dersler için gerekli zaman ayırılabilir. Müzik, resim gibi dersler de sınav stresini azaltması bakımından önemli derslerdir. Ayrıca çocuğunuzun yeterli uyumaması, dengesiz beslenmesi ve yaşadığı duygusal problemler de ders çalışmasını etkileyebilir.

ÇOCUKLARA NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ?

  • İlk olarak, uygun bir çalışma ortamı için fiziksel koşulların (sessiz ve iyi havalandırılmış bir çalışma odası, çalışma masası, uygun bir aydınlatma, gerekli araç ve gerecin hazırlanması vb.) ayarlanması konusunda çocuğunuzu yönlendirin.
  • Hazırladığı çalışma programı üzerinde çocuğunuzla konuşarak, amaçlarını belirlemesine, bu amaçlara ulaşmak için neler yapılması gerektiğine ve çalışılacak konulara karar vermesine, yapılacakları önem ve zorluk sırasına göre sıralamasına, her ders ve konu için gerekli zamanı tahmin etmesine yardımcı olun.
  • Çocuğunuzun çalışmayı sürdürmemesine ya da zihninin dağılmasına yol açan nedenlerden biri de endişeleri olabilir. Bu durumda çocuğunuzu başarabileceği konusunda yüreklendirin ve bunu yaparken de öncelikle onun iyi yapabildiklerinden yola çıkın. Her zaman çocuğunuzu destekleyici bir tutum içinde olmaya çalışın.
  • Okuldan geldiğinde onunla sıcak, yakın bir iletişime girerek, ona dokunarak sevginizi iletmeye çalışın. Bu davranışınız ona ödevler öncesinde moral verecektir.
  • Çocuğunuzun tüm derslerde aynı başarıyı göstermesinin olanaksız olduğunu, her çocuğun ilgi ve yeteneklerinin farklı olduğunu, farklı konulara ve alanlara yönelebileceğini ona anımsatın.
  • Ödevlerini ona sürekli sormak, ödevlerin bir yük gibi görülmesine neden olacaktır. Onunla konuşarak ödevlerini zamanında ve düzenli yapmanın yararlarını birlikte bulmaya çalışın. Ödevin ilk bir iki adımında onun yanında olmaya, ona yol göstermeye çalışın. Ancak ödevin tamamını birlikte yapmamaya özen gösterin.

Havva Kasapoğlu

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni